Recenzia a test Philips HR7628/00

Publikované: | Kategórie: Philips, Recenzie | Autor: | Komentáre vypnuté na Recenzia a test Philips HR7628/00
 

Pre ďalšiu recenziu sme si vybrali Philips HR7628/00. Malý lacný kompaktný food processor. Aký je, čo je možné od neho očakávať, čo všetko zvládne? Všetko sa dozviete v recenzii. Súčasťou sú aj videá a fotogalérie z testovania.

Z e-shopu dorazil malý balík s rozmermi 25,5 x 42,0 x 32,0 cm a hmotnosťou 3,8 kg. Rozbaľovaní je vidieť na videu. Z krabice postupne vytiahnete plastovú nádobu food processoru spoločne s jej nástavcami – tŕň na ktorý sa nasadzuje emulgačný disk, sekací a hnetacie nôž, ďalej potom doska s nadstavcami pre krájanie a strúhanie. Nástavce sú celkom 3. V príslušenstve je ešte mixér.

Telo robota je biele, podstavec sivý. Keďže je robot veľa ľahký, určite prídu vhod 4 prísavky. Celému telu dominuje veľký kruhový ovládač, ktorý má 2 rýchlosti + jednu pulznú. Žiadne iné ovládacie prvky na tele nie sú. Robot nie je nijako hlučný, výrobca uvádza hladinu hluku 85dB.

_IGP2130Hlavná nádoba je z pevného priehľadného plastu, na boku má vyznačené dve stupnice – litre a šálky. Objem nameriate od 200 do 1500 ml, šálky potom od 1 do 6. Uprostred dna je tŕň, na ktorý sa nasadzuje plastové predĺženie, na ktoré sa potom nasadzujú nástroje – disky, nože. Aby robot mohol pracovať, nádobu je potreba uzavrieť vekom. To má štandardné plniaci otvor. Nič veľkého ani malého. Vieko je tiež plastové, rovnako tak aj utĺkacie nástavec. Nástavec sa dá použiť ako odmerka. Odmeriate s ňou 100 – 200 ml.

V podstate sa dá povedať, že okrem sekacích nožov a nástavcov na krájanie, strúhanie je všetko plastové. Plastový je aj mixér – menšie nádoba s oceľovými nožmi naspodku. Mixér zvládne potraviny do teploty 80 ° C, zvládne bez problémov aj ľad. Na stene je, rovnako ako na hlavnej nádobe, merná stupnice. Tu možno merať od 125 do 1000 ml, alebo od 1 do 4 hrnčekov. Vo veku je nalievací otvor. Jeho upchávka môže slúžiť aj ako odmerka – na 10 až 40 ml.

Testovanie

_IGP2183Testovať sme začali strúhaním kapusty. Polka malé hlávky červenej kapusty bola nastrúhaná veľmi rýchlo. Množstvo bolo síce na hrane, možno mierne za hranou, pretože ku koncu už boli poznať zníženej otáčky a tiež vyťahovanie disku bolo komplikovanejšie. Ku koncu robot aj znateľne vibroval. On teda vibroval od začiatku, ale ku koncu tie vibrácie boli až nepríjemné. Radšej teda pri strúhaní zvoliť menšie množstvo a častejšie vyprázdňovať pracovnú nádobu, vyhnete sa tak vypadávajúcim zvyškom a neporiadku na pracovnej doske.

Plniaci otvor je pomerne vysoko nad samotným diskom. Mal som obavy, aby pri strúhaní nevznikali veľké zvyšky. Zbytočne. Surovina síce prepadne, ale otáčky disku sú dostatočne veľké a vtláčadlo vždy lietajúce obsah zbrzdí, tým dôjde k postrúhajú i týchto zvyškov. Na videu je síce vidieť, že v nádobe sú väčšie zvyšky, ale pre kapustu je skôr typické krájanie, než strúhanie. Iné potraviny sa strúhaním problém nemali.

_IGP2137Po vyčistení nádoby a výmene dosky na strúhaciu, sme skúšali dokrouhat zvyšok kapusty. Strúhanie ide tak rýchlo, že nestačíte do vhazového otvoru strkať kusy kapusty. To už vôbec nehovorím o použití pechovadla. Strúhanie je zvládnuté na 1, bez zádrhele.

Tretí doskou v sade je doska granulovací na strúhanie zemiakov alebo napr. Chrenu. Ten sme tiež vyskúšali. Bohužiaľ síce nemôžem napísať, že strúhanie chrenu je v tomto prípade bez sĺz, chren bol veľa silný, ale zase sa netrápime dlho. Disk je spoločne s otáčkami dostatočne ostrý, aby si s takto tvrdou potravinou bez problémov pohral. Čo sa týka zvyškov, potom ostali len naozaj malé kúsočky.

Ďalšou úlohou sme testovali sekací nôž. Zvolili sme činnosť v kuchyni bežnou, no nepopulárnu. Skúšali sme nasekať nadrobno cibuľu. K tomu je potrebné využiť pulznú rýchlosť, kedy na kratučkú chvíľu niekoľkokrát zopnete. Je dôležité, aby to nebolo dlho, pretože potom sa cibuľa úplne rozdrví a to nechceme.

Druhý deň sme chceli vyskúšať miešanie cesta, tvorbu snehu z bielok. Preto sme zvolili Makovec, po ktorom sa môžeme utĺcť. Recept na Makovec aj s celým videom nájdete tu . Na tvorbu snehu je určený emulgačný disk – disk s vlnovkou. Zatiaľ som nemal možnosť s takým diskom pracovať, takže som bol značne skeptický, ale napodiv po vložení 3 bielkov a jeho roztočenie, sa sneh začal tvoriť veľmi rýchlo. Čo je nepríjemné, tak pri manipulácii so snehom, som mal neustále pocit, že disk pri naklonení nádoby vypadne a mal som tendenciu ho pridržiavať, ale to sebou nesie aj nepríjemnosť sa zapatlanými rukami. Aby som mal tri ruky – jednou držať miestu, druhou disk a treťou potom vyťahovať sneh.

S riedkym cestom si plastový hnetací nôž poradil celkom ľahko. Bez problémov vmiešal do cesta i sneh. Na tuhé cesto sme potom nemali odvahu, predsa len robot bol v zápožičke a museli sme ho bez poškodenia vrátiť. Podľa návodu by ho mal robot zvládnuť.

Posledné, čo sme skúšali bol mixér. Ako je povedané vyššie, vládne tekutiny do 80 ° C. Mimo nich si poradí aj s ľadom. Pripraviť tak koktail nie je problém, rovnako tak rôzne kaše pre najmenších.

Umývanie

Vo všetkých prípadoch, ktoré sme testovali stačilo súčiastky opláchnuť pod tečúcou vodou a bolo umyté. Výrobca uvádza, že je možné časti umývať aj v umývačke. To nám ale príde vcelku ako zbytočné.

Záver

Philips HR7628/00 je malý skladný food processor, ktorý na kuchynskej linke určite nebude prekážať. Jeho sila je v rýchlosti nastrúhanie zeleniny. Mixovanie alebo aj ľahká cesta mu nerobí problémy. Vďaka veľkosti ho využijú predovšetkým samostatne žijúce osoby, pary, prípadne rodiny s nenáročným prístupom k vareniu.

Záporom je sťažené vyťahovanie cesta z hlavnej nádoby, kedy nože, disky zostávajú v nádobe a nie sú ktovieako pevne prichytené, pri naklonení nádoby vypadávajú. Ďalší problém môže byť veko hlavnej nádoby, v ktorom zostávajú strúhaná suroviny. Tie z neho dostanete až umývaním, čo sa nám zdá ako zbytočné plytvanie. Čas potom preverí plasty, či vydržia bez škrabancov a známok opotrebovania. Kladom je potom určite zabezpečenie proti úrazu, kompaktnosť, ľahkosť.

Fotogaléria


Už nie je možné pridávať komentáre. Diskusia bola uzavretá.